Monthly Archives:

February 2021

Kirjat

Kirjaesittely: Pakkasen valtakunta

February 28, 2021

Kuva: Sitruuna Kustannus Bjørn Vassnes: Pakkasen valtakunta: kryosfääri ja elämä Sitruuna Kustannus, 2019 Alkuteos: Frostens rike: Kryosfæren og livet (Cappalen Damm, 2017) Kääntäjä: Virpi Vainikainen Sivumäärä 197s. Kryosfäärillä tarkoitetaan maapallon niitä osia, joissa vesi esiintyy kiinteänä, eli jäätä, lumea, jäätiköitä ja ikiroutaa. Kryosfääri mahdollistaa vesivarannot ja elämän pohjoisessa, mutta myös lämpimillä alueilla, kuten Kalifornian manteliviljelmillä tai Gangesin tasangolla Pohjois-Intiassa. Ilmasto on lämpenemässä. Ilmaston muuttuminen on luonnollista, kuten maapallon historiasta nähdään. Nykytiedon valossa lämpeneminen on kuitenkin aiempaa nopeampaa ja todennäköisesti ihmisen…

Continue Reading

Linnut

Ensikosketus Pihabongaukseen

February 23, 2021

Suomen suurin lintutapahtuma Birdlife Suomi on järjestänyt Pihabongauksen vuodesta 2006 lähtien aina tammikuun viimeisenä viikonloppuns. Kyseessä on Suomen suurin lintutapahtuma, jossa bongataan parhaimmillaan jopa 800 000 lintuyksilöä ja reipas 100 lajia 15 000 havaintopaikalla. Bongailetko sinä yhdessä niistä? Pihabongauksen perusteella ei voida sanoa tietyn lintulajin yleisyydestä, mutta havainnoilla voidaan täydentää muita lintuseurantoja, kuten Luonnontieteellisen keskusmuseon talvilintulaskentoja. Suomen yleisimpänä tiaisena mustakravattinen talitiainen on ansiokkaasti pitänyt kärkipaikkaa joka vuosi. Perässä siipeilevät useimmiten sinitiaiset, pikkuvarpuset ja keltasirkut. Osallistuin pihabongaukseen ensimmäistä kertaa, vaikka ruokintapaikalla nököttävän, siipiveikoille…

Continue Reading

Ihmisluonto Lastut

Punaisen sammakon tarina

February 23, 2021

Muistan lapsuuden luontohetkistä isän kanssa jänismetsällä nautitut eväsleivät,  sitruuna- ja neitoperhosten horjuvat tanssit tuoksuvatukoiden kukissa, matalan rannan setäni saaristomökillä. Tuolta rannalta kalastimme perhoshaaveilla rautakaloja ja muita läpikuultavia pikkusinttejä. Ne laskettiin hetkeksi pieneen punaiseen sankoon ja sitten takaisin mereen. Sudenkorennot olivat isoja ja lensivät äänekkäästi. Kerran saimme ystäväni kanssa kuningasidean pyydystää pikkusammakoita rantaheinikosta ja tuoda ne kotiin kannellisessa ämpärissä. Lossimatkalla kotiin ämpäri horjahti ja yksi sammakoista karkasi takapenkin jalkatilaan. Annoimme kaikille sammakoille nimet. Pienin niistä oli kaunis, punertavanruskea. Zera. En ole…

Continue Reading